NUTRICIÓ I ALIMENTS

SALUT I NUTRICIÓ













TIPUS D'ALIMENTS

Els diferents tipus d’aliments

Classificació dels aliments segons la seva funció a l’organisme

Hi ha molts d’aliments, que es poden classificar de diferents maneres. Segons la funció que tenguin a l’organisme els podem classificar en energètics, plàstics i reguladors. La funció de cada aliment dependrà de la quantitat màxima del tipus de nutrient en la seva composició.

Energètics


Són els que serveixen de substrat metabòlic per obtenir energia, per tal que l’organisme pugui dur a terme les funcions necessàries. Per exemple, tots aquells rics en greixos (lípids) i / o en glúcids. Destaquen el pa, pastes, cereals, llegums, sucre, mel, xocolata, dolços, greixos, olis, mantega, nata,…

Plàstics o estructurals

Els que formen l’estructura de l’organisme. També permeten el seu creixement. Per exemple, les proteïnes, els glúcids, certs lípids (colesterol), i alguns elements minerals com ara calci, fòsfor, etc. Els aliments d’aquest grup són el iogurt, el formatge, la carn, el peix, els ous, els fruits secs o el marisc.

Reguladors

Els que controlen les reaccions químiques del metabolisme. Els nutrients reguladors són les vitamines i alguns minerals (sodi, potassi, etc). Bàsicament fruites i hortalisses.

Classificació dels aliments tradicionals per grups

Una altra manera de classificar els aliments és d’acord amb la taula adjunta:
Grups d’alimentsExemplesContingut en nutrients
Estructurals i micronutrientsEnergètics
  1. Llet i derivats
Llet, iogurts i formatgesProteïnes, calci i Vitamines A, B i DLípids
  1. Carns, peixos i ous
Anyell, vaca, lluç i ousProteïnes, ferro i Vitamina B2 (Vitamina A en fetge i ous)Lípids
  1. Fècules
Patates, llegums, arròs, pa i pastaProteïnes vegetals, Vitamina B1 i ferro en llegumsGlúcids
  1. Fruites, verdures i hortalisses
Bledes, enciam, espinacs, peraFerro, calci i cel·lulosa. En les no bullides a més Vitamines A i C. En fruits secs hi ha a més lípids.Glúcids
  1. Olis
Oli d’oliva, sagí i mantegaVitamines A i D. En l’oli d’oliva a més Vitamina E.Lípids
  1. Sucres
Sucre i caramelsCapGlúcids
  1. Begudes
Aigua, vi i sucsEn els sucs hi ha Vitamina CGlúcids











ALIMENTACIÓ SALUDABLE



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Investiguem els aparells que conformen el cos humà!